Közde sarımsak yapmak için hangi malzemeler gerekir?

Közde sarımsak, sarımsağın doğal tatlılığını ve kremsi dokusunu ortaya çıkaran, basit ama etkileyici bir hazırlık yöntemidir. Bu teknikle hazırlanan sarımsak, ekmek üzerine sürülebilen, soslara karıştırılabilen veya tek başına bir lezzet bombası olarak tüketilebilen çok yönlü bir malzemeye dönüşür.

19 Aralık 2025
Közde Sarımsak Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Közde sarımsak, yemeklerde lezzet artırıcı olarak kullanılan, hazırlandığında ortaya çıkan aroması ve tadıyla dikkat çeken bir atıştırmalıktır. Közde sarımsak yapmak için kullanılan malzemeler şunlardır:
  • 1 baş taze sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuza göre tercihe bağlı olarak tuz (isteğe bağlı)
  • Bir tutam karabiber (isteğe bağlı)
  • Folyo ya da bir közleme kabı (kızartmak için)

Malzeme Seçimi ve Hazırlık

Sarımsağın seçimi, közde sarımsak yapımında oldukça önemlidir. Taze ve sağlıklı bir baş sarımsak seçmeye özen gösterin. Közde sarımsak için yeterli miktarda sarımsak almanız, sunum ve tat açısından zengin bir sonuç elde etmenizi sağlar.
  • Sarımsak başlarını ayırmadan önce, dış kabuklarını yıkayın ve temizleyin.
  • Her bir sarımsak başının üst kısmını ince bir şekilde kesin. Bu kesim, sarımsağın közde pişme esnasında daha iyi bir aroma yaymasını sağlayacaktır.

Pişirme Yöntemi

Közde sarımsak yapımının farklı yöntemleri vardır. İşte pratik bir yöntem:
  • Hazırladığınız sarımsak başlarını zeytinyağı ile iyice yağlayın.
  • İsterseniz tuz ve karabiber serpin, bu tatları kişisel tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Sarımsak başlarını folyo kağıdına sarın ya da ısıya dayanıklı bir közleme kabına yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 180-200°C fırında veya mangalda yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirin. Sarımsaklar yumuşayıp, altın rengi almaya başladığında pişmiş demektir.

Sarımsağın Servis Edilmesi

Közde sarımsak hazırlarken, sunum şekli de bir o kadar önemlidir. Piştikten sonra, közde sarımsağınızı sıcak servis yapabilirsiniz.
  • Közde sarımsağı, ekmek veya kızartılmış sebzelerle birlikte servis edebilirsiniz.
  • Sarımsakları, çeşitli mezelerin yanında veya et yemeklerinin yanında lezzet artırıcı olarak tercih edebilirsiniz.
  • Sarımsağı püresi yaparak, margarinin üzerine yayıp, ya da yemeklerde sos olarak kullanabilirsiniz.

Közde sarımsak, hem lezzetli hem de sağlıklı bir atıştırmalık olarak sofralarınıza renk katacaktır. Yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemine fayda sağlayan bu lezzeti deneyerek, kendinize bir ziyafet hazırlayabilirsiniz!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Beyaz Saçlara Sarımsak
Beyaz Saçlara Sarımsak
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
Sarımsak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
Sarımsak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Sarımsak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Feridun Kunak Limon Sarımsak Kürü
Feridun Kunak Limon Sarımsak Kürü
İbrahim Saraçoğlu Limon Sarımsak Kürü
İbrahim Saraçoğlu Limon Sarımsak Kürü
Sarımsak Saç Çıkarır mı?
Sarımsak Saç Çıkarır mı?
Dökülen Saçlara Sarımsak
Dökülen Saçlara Sarımsak
Sarımsak Sabunu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Sarımsak Sabunu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Maydanoz Limon Sarımsak Kürü
Maydanoz Limon Sarımsak Kürü
Kastamonu Sarımsak
Kastamonu Sarımsak
;