Taşköprü Sarımsağı Taşköprü sarımsağı, Liliaceae familyasına dahil olan Allium cinsinden soğanlı bir bitki türüdür. Boyu 25-100 cm yüksekliğine kadar uzayabilen bir türdür. Genel olarak hem yapraklarında hem saplarında hem de toprak altındaki yumru kısmında kokulu bir yağ bulunur. Bu yağ pek çok ilacın içeriğinde bulunmaktadır. Sarımsak, yüzyıllar boyu alternatif tıp olarak kullanılmış bir bitkidir. Tarihin ilk çağlarında Sümerlerin sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları arkeolojik kanıtlardan anlaşılmıştır. Avrupa'da, Mısır'da ve hemen hemen dünyanın her yerinde sarımsak yetiştirilir. Ülkemizde ise özellikle Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, arazinin selenyum bakımından zengin olması nedeniyle, dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak bilinir. Diğer bölgelerde yetiştirilen sarımsaklardan farklılık ve üstünlük göstermesiyle bilinir. Bu farklar şunlardır: Taşköprü Sarımsağı Özellikleri Nelerdir?
Taşköprü Sarımsağının Faydaları Nelerdir?
Cilt hastalıklarında destekleyici tedavi olarak Taşköprü sarımsağı kullanılması tavsiye edilmektedir. Doğal yollardan Taşköprü sarımsağı tüketilebildiği gibi, kullanılan kişisel temizlik ürünlerine (örneğin sabun, şampuan gibi) ilave edilerek de kullanılabilmektedir. Taşköprü sarımsağı tüketirken kalıcı kronik hastalığı olan kişilerin doktora danıştıktan sonra tüketmesi gerekir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise her bitkide olduğu gibi Taşköprü sarımsağını da orantılı dozda tüketmek gerektiğidir. Midesi çok hassas olan kişilerde mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan insanlarda bağırsak gazı ve bulantı yapabilir. Bunu göz önünde bulundurunuz. |