Sarımsaklı pide nasıl yapılır?

Taze sarımsak ve peynirin enfes buluşmasıyla hazırlanan sarımsaklı pide, Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden biridir. Bu tarif, evde kolayca hazırlayabileceğiniz, mis kokulu ve doyurucu bir lezzet sunuyor.

19 Aralık 2025

Sarımsaklı Pide Nedir?


Sarımsaklı pide, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Özellikle hamur işi sevenler için mükemmel bir atıştırmalık ya da ana yemek alternatifi oluşturur. Taze sarımsak ve zengin iç harcıyla hazırlanan pide, fırından çıktığında kokusu ve görünümüyle iştah kabartır.

Malzemeler

Sarımsaklı pide için gereken malzemeler şunlardır:
  • Yarım kilo un
  • Yarım paket yaş maya (21 gram)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir veya kaşar peyniri
  • Susam (üzeri için, isteğe bağlı)

Hamurun Hazırlanışı

1. Öncelikle, yaş mayayı ılık su ile karıştırın. Üzerine şekeri ekleyip 5-10 dakika bekletin. Bu süre zarfında maya aktif hale gelecektir.

2. Geniş bir karıştırma kabına un, tuz ve zeytinyağını ekleyin. Ortasını havuz gibi açarak, maya karışımını ekleyin.

3. Hamuru yoğurmaya başlayın. Gerekirse, hamurun kıvamına göre ılık su ekleyebilirsiniz. Hamur, ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun.

4. Hamuru top haline getirip üzerini örtün. Sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamurun hacminin iki katına çıkması gerekiyor.

İç Harcının Hazırlanışı

1. Sarımsakları ince ince kıyın. Bir kapta, rendelenmiş beyaz peyniri (veya kaşar peynirini), kıyılmış sarımsakları ve isteğe bağlı pul biberi karıştırın.

2. Karışımı bir kenara bırakın.

Pidenin Şekillendirilmesi

1. Mayalanmış hamuru, unlanmış bir yüzeye alıp 6 eşit parçaya bölün.

2. Her bir parçayı yuvarlayın ve merdane ile açarak oval bir şekil verin. Kenar kısımlarını hafifçe yukarıya doğru katlayın.

3. Ortasına hazırlamış olduğunuz iç harcı eşit şekilde koyun. Kenarlarını kapatmadan açık bırakın.

4. Üzerine susam serpebilirsiniz.

Pidenin Pişirilmesi

1. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, pideyi yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin. Pidelerin kenarları altın rengi olmalı.

2. Fırından çıkan pideyi dilimleyerek sıcak servis yapın. İsterseniz, yanında yoğurt ya da salatayla sunabilirsiniz.

Sonuç

Sarımsaklı pide, hem lezzeti hem de yapım kolaylığı ile misafirlerinize ikram edebileceğiniz harika bir seçenektir. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Beyaz Saçlara Sarımsak
Beyaz Saçlara Sarımsak
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
Sarımsak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
Sarımsak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Sarımsak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Feridun Kunak Limon Sarımsak Kürü
Feridun Kunak Limon Sarımsak Kürü
İbrahim Saraçoğlu Limon Sarımsak Kürü
İbrahim Saraçoğlu Limon Sarımsak Kürü
Sarımsak Saç Çıkarır mı?
Sarımsak Saç Çıkarır mı?
Dökülen Saçlara Sarımsak
Dökülen Saçlara Sarımsak
Sarımsak Sabunu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Sarımsak Sabunu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Maydanoz Limon Sarımsak Kürü
Maydanoz Limon Sarımsak Kürü
Kastamonu Sarımsak
Kastamonu Sarımsak
;