{ "title": "Siyah Sarımsak", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/siyah-sarimsak-3336.png", "date": "20.01.2024 02:11:59", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Siyah sarımsak, Bildiğimiz normal beyaz sarımsak bir aylık bir süre zarfında belirli bir nem ve ısı altında tutularak kontrollü bir şekilde kurutulur. Bu fermantasyon sonrasında beyaz olan sarımsağın rengi siyaha döner ve siyah sarımsak olur. Asya mutfağında çok sık kullanılan siyah sarımsak Avrupa mutfağında da kullanılmaya başlamıştır. Henüz hakkında araştırma yapılmamış olmasına rağmen siyah sarımsağın normal sarımsaktan daha faydalı olduğu söyleniyor. Siyah sarımsak tüketmek kolaydır. Tadı kurutulmuş meyve gibidir. Daha şekerli ve tütsülenmiş gibi bir tada sahiptir. Siyah sarımsak beyaz sarımsağın aksine yendikten sonra ağız kokusuna da neden olmaz.

Siyah sarımsak nasıl yapılır?

Normal bildiğimiz beyaz sarımsağın fermantasyon zaman zarfını incelediğimizde siyah sarımsak sabitlenen bir sıcaklık ortamında yaklaşık olarak 60-75 derece arasında ve sabit bir nem oluşturulmuş ortamda yani %70-85 arasında bekletilerek yapılır. Bunun süresi siyah sarımsak olması için belirlenmiş bir zaman aralığında bekletilmesi gerekir. Bu süre zarfı yaklaşık olarak 25 ile 40 gün arasında değişir. Bu zaman zarfında sarımsağın muhtevasında bulunan maddeler etkileşime ve reaksiyona uğrayarak dönüşüme girmekte ve bu süre zarfında fermente olmaktadır. Beyaz sarımsağın renginin beyazdan siyaha dönmesinin sebebi ise reaksiyon sırasında sarımsağın içerisinde bulunan şeker ve aminoasitler reaksiyonu ile koyu renkli bir madde olan melanin ortaya çıkmasıdır. Aslında bu işlemi tavukların kuluçka dönemine benzetebiliriz. Bu süre zarfında bu şekilde üretilen siyah sarımsak 1 hafta boyunca kuru ve serinletilmiş ortamda bekletilir. Daha sonra ambalajlar halinde paketlenir. Siyah sarımsak profesyonel olarak üretilebildiği gibi amatör olarak da üretilebilir. Piyasada nadiren de olsa siyah sarımsak bulmak mümkündür. Eğer yukarıda saydığımız nem ve sıcaklık ortamlarını elinizde oluşturma imkânınız var ise sizde kendinize siyah sarımsak üretebilirsiniz. Uygun nem ve sıcaklık ortamı hazırlamak için elektrikli pirinç ısıtma kaplarından faydalanabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise laboratuvarlarda kullanılan inkübatör size uygun ortamı sağlamaya yardımcı olacaktır. Son olarak siyah sarımsak üretebilmek için bir diğer seçenek ise kuluçka makinalarıdır. Sizde en azından ticaret amaçlı olmasa da kendiniz için siyah sarımsak üretmeyi deneyebilirsiniz.

Siyah sarımsak faydaları nelerdir?

Sarımsak eski tarihlerden beli ilaç olarak kullanıldığı bilinmektedir. Adete bir vitamin deposu olan sarımsak muhtevası oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İçeriğinde bulunan şekerler, A, B, C vitaminleri kükürtlü uçucu yağlar ve allil sülfür bulunmaktadır. Sarımsağın kokusu ve tadı bu sülfürden kaynaklanmaktadır. Sarımsağın içerisinde bulunan yağ adeta penisilin gücünde çok değerli kıymetli bir yağdır. Kalp koruyucu bir güce sahip olan beyaz ve siyah sarımsak birçok faydaya sahiptir. Uzmanlara göre genç kalmak için ve gençlik için beyaz ve siyah sarımsak tüketmek gerekiyor.

" } ] }