{ "title": "Sarımsak Yetiştiriciliği", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/sarimsak-yetistiriciligi-6747.jpg", "date": "20.01.2024 08:43:11", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Sarımsak yetiştiriciliği, kültür sebzeleri arasında ilk olarak kullanılan ve azar azar sürekli tüketilen bir sebzedir. Sarımsak ılımlı iklim tiplerinden hoşlanır. Sıcaklık olarak 15 ile 20 derece olması kafidir. Sarımsaklar da çiçeklenme 15 ile 20 derece arasında olmaktadır. Bu çiçekler tohum bağlamaz. Bu bitkinin yeşil aksamı 15 derecenin üzerinde sıcaklık ve gelişmeyi yavaşlatır. Sarımsak diş halinde iken -10 dereceye kadar dayanabilir. Bitki halinde ise sadece -3 ile -4 dereceye kadar zarar görmez. Düşük sıcaklıklar içinde uzun süre devam ederse, sıfır derecenin hemen altında donma başlamaktadır. Sarımsak uzun günlerde çiçeklenen bir bitki türüdür. Daha sonra dumura uğrayan çiçeklerin çok fazla olmaması gerekir. Çiçeklenmenin az oluşu ve diş verimini arttırır. Bunun içindir ki sıcaklıklar biraz yüksek olması sulamanın, hiç yapılmaması veya az olması yeteri kadar gübre verilmesi gerekir. Belirtilen sıcaklar içinde ülkemizde iklime uygun olup, suyun kontrollü verilmesi ve düzenli olarak gübreleme üreticilerimizin bilmesi gereken çok önemli iki husus vardır. İklim yanında sarımsağın, toprak istekleri de çok önem taşır. Fazla kirli, ağır ve su tutan topraklarda başlar. Daha sonra güzel teşekkür etmez. Sarımsak toprağın içinde biraz miktar organik madde istemesine binaen organik gübrelerden hoşlanmaz. Bunun içindir ki çiftlik gübresi bir önceki ürüne atılırsa daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Sarımsak için tercih edilen topraklar az miktarda humus içermesi ve kumlu-tınlı topraklar olup toprak asitliğini 4 olması gerekmektedir.

Sarımsağın besin değeri

Yiyecekler çeşni veren sarımsağın, 100 gramında 28.2gram karbonhidrat, 63.8 su, 1.1 gram selüloz, 0.2 gram yağ ve 5.3 gram protein vardır. Kalori değeri olarak 140'tır. Keskin kokusu aliyisulfit vermekte, eterli ve kükürtlü yağlardan oluşmaktadır. Sarımsağın yüksek tansiyona iyi geldiği, sindirim sisteminde faydalı olduğu ve damar şişkinliklerini iyileştirdiği kabul edilir.

Sarımsağın bitkisel özellikleri nelerdir?

Sarımsak, zambakgiller ailesinden iki yıllık bir bitki türüdür. Sarımsak ilk yıl olarak birkaç dişten oluşan kellesini oluşturmaya çalışırken ikinci yıl olarak çiçek açıp tohum vermektedir. Sarımsak tohumundan değil de diş sarımsaklardan üretilmesi gerekir. Sarımsağın kökleri derindir, yaprakları incedir ve soğanınkine benzemez tek kat şeklindedir. Sarımsak çiçeklerinde, çoğu zaman tohum yerine geçmiş olan, ufak sarımsak dişi kadar da tohum bulunur. Sarımsağı bununla beraber çoğaltmak eş değerdir. Sarımsağın çiçek açmasının iklime bağlı olduğu söylenmektedir.

Sarımsağın çeşitleri

" } ] }