{ "title": "Sarımsak Yetiştiriciliği", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/sarimsak-yetistiriciligi-6747.jpg", "date": "20.01.2024 08:43:11", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Sarımsak yetiştiriciliği, kültür sebzeleri arasında ilk olarak kullanılan ve azar azar sürekli tüketilen bir sebzedir. Sarımsak ılımlı iklim tiplerinden hoşlanır. Sıcaklık olarak 15 ile 20 derece olması kafidir. Sarımsaklar da çiçeklenme 15 ile 20 derece arasında olmaktadır. Bu çiçekler tohum bağlamaz. Bu bitkinin yeşil aksamı 15 derecenin üzerinde sıcaklık ve gelişmeyi yavaşlatır. Sarımsak diş halinde iken -10 dereceye kadar dayanabilir. Bitki halinde ise sadece -3 ile -4 dereceye kadar zarar görmez. Düşük sıcaklıklar içinde uzun süre devam ederse, sıfır derecenin hemen altında donma başlamaktadır. Sarımsak uzun günlerde çiçeklenen bir bitki türüdür. Daha sonra dumura uğrayan çiçeklerin çok fazla olmaması gerekir. Çiçeklenmenin az oluşu ve diş verimini arttırır. Bunun içindir ki sıcaklıklar biraz yüksek olması sulamanın, hiç yapılmaması veya az olması yeteri kadar gübre verilmesi gerekir. Belirtilen sıcaklar içinde ülkemizde iklime uygun olup, suyun kontrollü verilmesi ve düzenli olarak gübreleme üreticilerimizin bilmesi gereken çok önemli iki husus vardır. İklim yanında sarımsağın, toprak istekleri de çok önem taşır. Fazla kirli, ağır ve su tutan topraklarda başlar. Daha sonra güzel teşekkür etmez. Sarımsak toprağın içinde biraz miktar organik madde istemesine binaen organik gübrelerden hoşlanmaz. Bunun içindir ki çiftlik gübresi bir önceki ürüne atılırsa daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Sarımsak için tercih edilen topraklar az miktarda humus içermesi ve kumlu-tınlı topraklar olup toprak asitliğini 4 olması gerekmektedir.