{ "title": "Sarımsak Üretimi", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/sarimsak-uretimi-8446.jpg", "date": "21.01.2024 13:42:40", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Sarımsak üretimi, sarımsak üretimi Türkiye'de özellikle Kastamonu, Amasya ve Tokat'ta yetişir. Bunun sebebi ise iklim şartlarıdır. Sarımsak yüzyıllardır hem Türkiye hem de tüm dünyada tüketilen sofraların olmazsa olmaz bir yiyeceğidir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilir. Ayrıca sarımsak birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Sarımsağın yetişmesi için germanyum ve selenyum bakımından zengin toprağa ihtiyacı vardır. Bu nedenle de Türkiye'de en çok üretim yapılan yer Kastamonu'nun Taşköprü ilçesidir.

Türkiye'de meşhur olan Taşköprü sarımsağının hem tadı hem de kokusu oldukça keskindir. Ayrıca Kastamonu da yetiştirilen sarımsağın büyük bir kısmı ilaç fabrikalarına antibiyotik üretimi için verilmektedir. Sarımsak yoğun bir kök oluşumuna sahiptir. Gövdesi ise tıpkı soğan ve pırasa gibidir. Sarımsak dışı toprağa dikildikten hemen sonra önce kökleri daha sonra da yaprakları oluşmaya başlar. Ayrıca sarımsak sucuk ve pastırma üretimi içinde vazgeçilmez bir sebzedir.

Sarımsak üretimi için gerekli olan iklim şartları nelerdir?

Sarımsak üretimi için iklim şartları da önemlidir. Bu nedenle Türkiye'de sıcaklığın yüksek olması, sulamanın az olması ve yeterli miktarda gübre verilmesi sarımsak üretimi için yeterli olmaktadır. Sarımsak ılıman iklimlerde Kasım ayından sonra, kışın soğuk geçen yerlerde ise Nisan ayından sonra dikilir. Dikilen sarımsaklar ise Mayıs ve haziran aylarında hasat edilir.

Sarımsağın faydaları nelerdir?

Sarımsak faydaları saymakla bitmeyen bir sebzedir. Sarımsak bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır. Bağırsak parazitlerini temizler, antioksidandır, iyi kolesterolün yükselmesini sağlar, kalp krizi riskini azaltır, mide gazını alır, boğaz kaşıntısını giderir, cilt yaralarına haricen kullanıldığında faydalı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, kötü kolesterolü düşürür, kalp hastalığını korur, tansiyonu dengeler.
" } ] }