{ "title": "Sarımsak Turşusu", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/sarmisak-tursusu.gif", "date": "19.01.2024 17:00:51", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Sarımsak turşusu, Türk mutfağında turşunun yeri bambaşkadır. Çok eski tarihlerden bu yana kış hazırlığı denildi mi akla ilk olarak turşu yapmak gelir.

Turşunun tarihi sirke ve tuzun bulunuşuna denk gelecek tarihlere kadar eskilere dayanmaktadır. İlk olarak sebzelerin, tuz ve sirke ile uzun süre dayanıklı hale getirebilmek amacı ile yapıldığı tahmin edilmektedir.

Sarımsak her zaman, hemen her turşunun içinde yer alan tuz ve sirke kadar önemli bir malzemedir. Bütün turşulara lezzetini veren sarımsağın turşusunun da ne kadar lezzetli olacağından şüpheniz olmasın. Kolay gelsin.

Sarımsak Turşusu Malzemeleri
Sarımsak turşusu nasıl yapılır?

Taze olan sarımsakların saplarını kesip, başlarını ayırmadan ve kabuğunu soymadan hazırlayın. Orta büyüklükte bir tencerenin içine bir kaşık tuz atarak suyu kaynatın. Hazırlamış olduğumuz sarımsakları tuzlu suda 2 dakika civarında kaynatın. Geniş bir kabın içerisine buzlu bir su hazırlayın ve sarımsakları, kaynar sudan çıkartıp buzlu suyun içine atın. Daha sonra sarımsakları, turşuyu kurmak istediğiniz kavanozun içine aralarına kereviz saplarını dizerek sap kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Bu arada, aralarına dere otu yerleştirmeyi de unutmayın. Kavanozu dolduracak kadar yaklaşık yarım litre suyu tencereye koyun. Kaya tuzunu ve toz şekeri ekleyip, suyu kaynatın. Daha sonra, ocaktan alarak ılık olmasını bekleyin. Su yeterli sıcaklığa gelince sirkesini ilave edin. Ardından sarımsakların üzerini kaplayacak şekilde, kavanoza boşaltın. Kapağını sıkı bir şekilde kapatıp, evinizin güneş almayan karanlık bir bölmesine kaldırın. 2-3 hafta sonra turşunun hazır hale geldiğini göreceksiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }