{ "title": "Sarımsak Tansiyonu Nasıl Etkiler", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/sarimsak-tansiyonu-nasil-etkiler.gif", "date": "21.01.2024 07:54:45", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Sarımsak Tansiyonu Nasıl Etkiler? Sarımsağın bir baharat olduğu söylense de birçok kimseye göre aslında sarımsak bir sebzedir. Fakat ağır kokusundan ve acımsı bir tada sahip olmasından dolayı, bizim mutfağımızda tek başına değil de daha çok yemeklerin, çorbaların, turşuların, cacık ve yoğurt gibi besinlerin içine hep tatlandırıcı olarak girmektedir. Kokusunu bazı kimseler sevmeyebilir ama, vazgeçilmez derecede sevenlerin sayısı da hiç de az değildir. Sarımsak, çok iyi bir antioksidandır ve içeriğinde, A. B. C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor, ile demir mineralleri bulunur. Ayrıca eterli uçucu yağlar, selen ile dişilik ve erkeklik hormonlarına çok yakın olan maddeler bulunmaktadır.

Sarımsağı sarımsak yapan taşıdığı kükürtlü uçucu yağdır. Allisin vücuda girdiğinde parçalanarak, hidrojen silfur gazı yayar. Buda yiyen insanların nefesinin ve terinin kokmasına sebep olur.

Sarımsak içeriğindeki, kötü koku yapan allisin maddesi yaydığı kötü kokuya rağmen, insan vücudundaki, damarları gevşeterek, tansiyonu düşüren bu maddedir. Sarımsağın, tansiyonu düşürme etkisini artırmak için yoğurt ile karıştırarak, tüketmek çok daha etkili olacaktır. Bunun en önemli sebebi ise birçok tansiyon hastalığının sebebi kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişmesidir. Bu sebepten dolayı sarımsaklı yoğurt veya ayran, çok iyi bir tansiyon dengeleme ilacıdır. Şunu da belirtmekte fayda vardır ki, çok yüksek tansiyonlarda sarımsağa değil, doktorunuzun tavsiye ettiği ilaca güvenmek çok daha doğru olacaktır. Çünkü sarımsağın etkisini göstermesi biraz zaman alabilir. En iyisi, sarımsağı tansiyon çıktığı zaman değil, tansiyonun yükselmesini önlemek için, tüketmek çok daha doğru olacaktır.

Sarımsağın insan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Fakat sarımsağın en büyük yararının damarlarımıza ve tansiyona olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Bu faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için, soframızdan hiç eksik etmemek ve mümkün olduğunca çiğ tüketmeye gayret göstermek gerekmektedir.
" } ] }