{ "title": "Sarımsak Tansiyon", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/sarimsak-tansiyon-1104.jpg", "date": "21.01.2024 12:56:29", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Sarımsak tansiyon, Sarımsak yemek tariflerinde bir baharat olarak tabir edilse de aslında bir sebzedir. Ağır bir koku içerdiği için ve tek başına tüketilemeyecek kadar acı bir gıda olması sebebi ile genelde yemeklere aroma verici olarak ya da çorba, salata, turşu ve yoğurt gibi gıdalara eklenerek besinlere tat veren bir gıdadır. Kokusundan dolayı birçok kişinin tüketmemesine rağmen birçok kimse için de vazgeçilmezdir. Sarımsak en iyi antioksidanlar arasında olup içeriğinde, A, B, C, E vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir gibi mineraller fazlasıyla bulunmaktadır. Sarımsağın içeriğinde kükürtlü ve uçucu bir yağ bulunmaktadır.

Sarımsak tansiyon ile ilişkisi nasıldır?

Sarımsakta bulunan allisin isimli madde vücuda alındıktan sonra parçalanarak hidrojen sülfür gazı açığa çıkarır. Bu gazda sarımsak tüketen kişilerde ağız ve ter kokusuna neden olur. Ama bu kötü kokuyu oluşturan allisin isimli madde tansiyonu düşüren bir maddedir. Eğer sarımsak yoğurt ile karıştırılarak tüketilirse tansiyon düşürme etkisi daha da fazla olmaktadır. Birçok tansiyon rahatsızlığının sebebi kalsiyum eksikliğinden ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı sarımsaklı yoğurt ya da ayran tansiyonu en iyi şekilde dengeleyen karışımdır. Ama şunu da önemle bilmek gerekir ki tansiyon yüksekliği gibi bir rahatsızlığınız var ise öncelikle doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Sarımsağın tansiyon düşürmedeki etkisi uzun sürdüğünden bazen dakikalar hayatı önem taşımaktadır bunu bilerek ilaçlarınızı zamanında almalısınız. Bunda dolayı sarımsağı sadece tansiyon yükseldiğinde değil tansiyonun yükselmesini önlemek amacı güderek ve koruyucu önlem olarak tüketmek daha doğru olacaktır.

Sarımsağın insan sağlığına olumlu yönde etki eden birçok faydası bulunduğu artık bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Fakat en önemli yararlarından biri de damarlara ve tansiyona olan faydasıdır. En maksimum etkiyi alabilmek için çiğ olarak tüketilmesi en iyi ve ideal tüketim şeklidir.

" } ] }