{ "title": "Sarımsak Kokusu Nasıl Geçer", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/sarimsak-kokusu-nasil-gecer-1444.jpg", "date": "19.01.2024 21:16:02", "author": "Mehmet Ata ECE", "article": [ { "article": "Sarımsak kokusu nasıl geçer, doğanın insanlara sunduğu mucizelerden bir tanesi sarımsağın metabolizmaya sayısız yararı bulunur. Ülkemizdeki yemek kültürünün bir sonucu olarak da pişmiş veya çiğ olarak her gün muhakkak sarımsak tüketilmektedir. Beslenme uzmanları tarafından da sıkça tüketilmesi önerilen sarımsak sofraların baş tacıdır. Özellikle sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışması, vücuttan toksinlerin arındırılması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve iltihap oluşumunu önlemesi bakımından sarımsağın ecza deposu olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca sarımsağın düzenli şekilde tüketilmesi durumunda kanser hastalığının ve bazı kalp rahatsızlıklarının engelleyebileceği bilinmektedir. Bilhassa sarımsağın kolesterol dengesini sağlayıp ve kan dolaşımını düzenlediği klinik şeklinde kanıtlanmıştır. Burada bahsedilmeyen birçok rahatsızlıkları da engelleyen sarımsağın tek olumsuz yanı dayanılmaz kokusudur. Sadece bu kokudan dolayı şifa kaynağı ürünleri yemekten kaçınan kişiler mevcuttur. Zira ağız kokusu sadece bireyin kendisini değil, yakınındaki herkesi etkileyip ve hatta insanları kendisinden uzaklaştırmaktadır. Her şeyden önce sosyal kabul açısından ciddi sorunlar doğurmaktadır. Fakat sarımsak kokusunu yok etmenin ya da azaltmanın da formülleri bulunmuştur.

Sarımsak kokusu

Bu bitkinin meyvelerini tüketmek isteyen kişiler için en büyük teşkil eden engeldir. Birçok kanıtlanmış yararları olmasına binaen yaydığı koku sebebiyle sarımsak tüketimi maalesef sınırlamak durumunda olan hatta bu kokun sebebiyle birçok kişi tüketiminden vazgeçmiştir. Sarımsak kokusundan kurtulmanın çok pratik yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemlerden biri olarak sarımsak kabuğunu soyduktan sonra bir bütün halinde diş halindeki sarımsağı yutmak kokudan kurtulmasını sağlar. Çiğnenmeden yutulduğu vakit etrafa keskin koku yaymaz. Tansiyon ve kolesterol düşürücü etkisi olan bir bitki koku etkisinden dolayı tüketemeyenlerin bu yöntemi uygulamaları gerekir. Kokundan kurtulmak içinde uygulanacak bir başka yöntem ise sarımsak turşusunu tüketmek olacaktır. Belki bu turşu sayesinde fazla tuz içerdiğinden dolayı ön yargı yaklaşanlar olabilir. Fakat turşusu bütün halinde değil de kıtırdayarak tüketilmesi halinde koku yapmasını engelleyebilir.

Sarımsak kokusu nasıl engellenir?

Etrafa yayılan keskin kokunun engellenebilmesi için öncelikle bu bitkinin neden etrafına koku yaydığını bilmek gerekir. Bu bitkinin tüketilmesiyle meydana gelen koku sadece ağız yolu ile yayılma göstermiyor. İnsanın derisi ve akciğerleri de nefes alma yolu ile bu kokunun yayılmasını sağlayabilir. Bu durumun başlıca sebebi sarımsak kokusuna neden olan maddelerin midede iken sindirilememesi ve bu maddelerin vücuda yayılacak şekilde keskin kokunun ortaya çıkmasına sebebiyet vermesindendir. Bu nedenle de sadece ağızda sarımsak kokusunu engelleyen sakızları çiğnemek fayda vermez. Kokunun oluşmasına neden olan maddeleri midede iken etkisiz kılacak besinleri tüketildiğinde, sarımsak kokusunu önlemekte önemli bir etkisi olmaktadır. Örneğin; yemeğin yenilmesinden önce veya yemeğin yenilmesinden sonra bir miktar süt içildiği vakit tüketilen sarımsak etrafa koku yaymayı engeller. Bir diğer etkili olan besin maydanozdur. Yemeklerin içeriğinde sarımsak varsa veya başka bir şekilde tüketim yapılacaksa sonrasında bir tutam maydanozu ağızda çiğnemek yeterli olacaktır. Mantarın içerisinde bulunan bazı maddeler aynı etkiyi göstererek kokuyu engelleyebilir.
" } ] }