{ "title": "Sarımsak Dikimi", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/sarimsak-dikimi-8199.jpg", "date": "19.01.2024 00:47:32", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "Sarımsak Dikimi: Sarımsağın Latince ismi Allium Sativumdur. Soğangiller ailesindendir. Kolayca yetiştirilen kültür sebzeleri arasındadır. Yemeklik ilaç ve cilt saç bakım maskesi olarak kullanılır. Evimizde az da olsa tüketiriz sarımsağı. Yıllık bir bitkidir. Sarımsak -20 derece soğuklara kadar dayanıklıdır. 5-10 derece arasında filizlenir. Güzel güneş alan yerde yetişir. 40 ile 60 cm arası boyları vardır. Anavatanı Güney Batı Asya'dır. İran ve Afganistan doğada yetişmektedir. Sarımsak aromatik ve besleyici özelliği vardır. Eski çağlardan beri soframızda yer almaktadır. Yunan ve Roma da atletlere güç vermesi içinde yedirilmiştir. İştah açıcı özelliği de vardır. Birçok yiyeceklerde kullanılmaktadır. Pastırma, sucuk üretiminde sarımsak çok kullanılır. Sert kokuya sahip olan sarımsak tıbbi açıdan çok önemlidir. Sarımsak hasattan sonra kuru ortamda saklanması gerekmektedir. Sarımsak sıcak bir ortamda bile kolayca korunmaktadır. Bazı bölgelerimizde sarımsak yetiştirme çok yaygındır bunlar: Balıkesir, Kastamonu, Edirne'dir. Yaygın sarımsak isimleri ise: Kara sarımsak, İspanyol sarımsak çeşitleridir. Boyabat ve Taşköprü sarımsakları en çok meşhur olanlardır. Sarımsak, yoğurt ile can kardeştir. Antibiyotik özelliğe sahiptir. Bitkisel olarak en çok bilinen sarımsaktır. Saç dökülmesin de çok önemlidir. Yemekler de besleyicidir.

Sarımsak Dikimi ve Yöntemleri Nedir?

Sarımsak sonbaharda 1 Ekim ile 20 Kasım arasında dikilir. İlkbahar dikim zamanı ise 25 Şubat ile 10 Nisan ayı dikim zamanıdır. Bu aylar haricinde dikim işlemi yapılmaz. Sarımsak kumlu, süzek toprakları tercih eder. Sarımsak ılımlı iklim sever. İklimin yanında sarımsağın toprak isteği de önem taşır. Sarımsağın ekiminde baş sarımsağı ufak birimler halinde ayrılmasıyla elde edilen dişlerden yararlanılır. Sarımsak ekimden önce iri dişlerini dikim için ayırın. Sarımsak ekilecek toprağın iyice hazırlanması gübrelenmesi gerekir. Sarımsak dişleri arasında yaklaşık 10'ar cm aralıklı sıralara bırakarak sivri uçları yukarı şekilde 30 cm derinlikte dikilir. Taze sarımsak için bu cm mesafelerini daha da azaltırız. Dikim derinliği 4-5 cm'dir. Sarımsak toprakta organik madde istese bile organik gübreden hoşlanmaz. Ticari gübreden hoşlanan sebzedir. Toprak genelde yağmur suyundan beslenir. Toprak sulandıkça biraz çapalamak yeterlidir. Her sulamadan sonra çapa yapılmaktadır. Kumlu toprakta daha fazla sulama gerekir. Sulamak için uygun vakit sabah ya da akşam üzeridir. Sarımsakları virüsten hastalıktan korumak için yabancı otlar temizlenir. Nisan ayında soğan oluşmadan bitkiyi kopartıp taze sarımsak elde edilir. Taze olarak tüketilir. Nisan ayında ekilen sarımsak haziranda hasat edilir. Haziran sonu yani temmuz başında olgunlaşmış sarımsakları demet ya da tutam olarak getirmeden iki gün önce gölgede kurutulmalıdır. Sarımsak yetiştirmek için en önemli olan daha önce aynı toprakta soğan, pırasa gibi sebzeler yetiştirilmemesi gerekmektedir. 5 yıl boyunca tekrar sarımsak yetiştirilmez. Sarımsak dikiminden sonra sulama sonrasında çapalama çok önemlidir. Çok fazla sulama ve çapa yapılmamalıdır.
" } ] }