{ "title": "Sarımsak Dikimi", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/sarimsak-dikimi-8199.jpg", "date": "19.01.2024 00:47:32", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "Sarımsak Dikimi: Sarımsağın Latince ismi Allium Sativumdur. Soğangiller ailesindendir. Kolayca yetiştirilen kültür sebzeleri arasındadır. Yemeklik ilaç ve cilt saç bakım maskesi olarak kullanılır. Evimizde az da olsa tüketiriz sarımsağı. Yıllık bir bitkidir. Sarımsak -20 derece soğuklara kadar dayanıklıdır. 5-10 derece arasında filizlenir. Güzel güneş alan yerde yetişir. 40 ile 60 cm arası boyları vardır. Anavatanı Güney Batı Asya'dır. İran ve Afganistan doğada yetişmektedir. Sarımsak aromatik ve besleyici özelliği vardır. Eski çağlardan beri soframızda yer almaktadır. Yunan ve Roma da atletlere güç vermesi içinde yedirilmiştir. İştah açıcı özelliği de vardır. Birçok yiyeceklerde kullanılmaktadır. Pastırma, sucuk üretiminde sarımsak çok kullanılır. Sert kokuya sahip olan sarımsak tıbbi açıdan çok önemlidir. Sarımsak hasattan sonra kuru ortamda saklanması gerekmektedir. Sarımsak sıcak bir ortamda bile kolayca korunmaktadır. Bazı bölgelerimizde sarımsak yetiştirme çok yaygındır bunlar: Balıkesir, Kastamonu, Edirne'dir. Yaygın sarımsak isimleri ise: Kara sarımsak, İspanyol sarımsak çeşitleridir. Boyabat ve Taşköprü sarımsakları en çok meşhur olanlardır. Sarımsak, yoğurt ile can kardeştir. Antibiyotik özelliğe sahiptir. Bitkisel olarak en çok bilinen sarımsaktır. Saç dökülmesin de çok önemlidir. Yemekler de besleyicidir.