{ "title": "Kara Sarımsak", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/kara-sarimsak-5776.jpg", "date": "20.01.2024 00:40:56", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kara Sarımsak; Bildiğimiz beyaz sarımsağın işlem görmüş hali olan ve normal sarımsaktan çok daha faydalı olduğu söylenen kara sarımsak, özellikle Amerika, Avrupa, Avustralya ve Japonya mutfaklarından oldukça su kullanılır. Kurutulmuş meyve tadına sahip olan kara sarımsak, beyaz sarımsağa göre daha şekerlidir ve tütsülenmiş bir tadı vardır. Kara sarımsak beyaz sarımsak gibi ağız kokusuna sebep olmaz ve içerisinde şekerler, A, B, C vitaminleri, allil sülfür, kükürtlü uçucu yağ bulunur. Kokusunu ve tadını allil sülfürden alan kara sarımsağın içerisindeki yağı oleum allicine olarak adlandırılır ve bu yağın 1 miligramının 15 OE penisilin gücüne denk olması nedeniyle çok değerlidir ve birçok derde devadır.

Kara sarımsak nasıl elde edilir?

Türkiye'de yeteri kadar tanınmayan ancak Avrupa ülkelerinde son derece önem verilen ve Asya mutfaklarının vazgeçilmezi olan kara sarımsak, bilinen normal sarımsağın bir ay boyunca belirli ısı ve nem altında kontrollü bir şekilde tutularak kurutulması sonucu beyaz olan sarımsak dişlerinin siyah renge dönüştürülmesi ile elde edilir.

Kara sarımsağın faydaları nelerdir?

Adeta bir vitamin deposu olan ve içeriği oldukça zengin olan kara sarımsak, eski tarihlerden itibaren birçok rahatsızlıkta ilaç olarak kullanılmaktadır ve sağlığa faydası beyaz sarımsaktan çok daha fazladır.
" } ] }