{ "title": "Ayı Sarımsağı", "image": "https://www.sarimsak.gen.tr/images/ayi-sarimsagi-9782.jpg", "date": "20.01.2024 02:35:33", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Ayı Sarımsağı, ormanlarda, çalıların altında kendiliğinden yetişen, gölgeli bölgelerde, nemli çayırlarda ve ülkemizde yetişen ağır sarımsak kokulu bir bitkidir. Ayı sarımsağı önemli bir bitkidir. Ayı sarımsağının birçok ismi vardır. Bunlar, yabani sarımsak, orman sarımsağı, solucan sarımsağı, çeremüs, cadı soğanı ve çingene sarımsağıdır. Ülkemizde Tunceli bölgesinde kendiliğinden yetişmektedir ve izinsiz koparılması durumunda ağır para cezası verilir. Ayı sarımsağı ilk baharı müjdeleyen bitkiler arasında yer alır. Kış uykusundan uyanan ayılar ayı sarımsağı aramaya koyulur ve bulduklarında iştahla yerler. Bu ayı sarımsağını iştahla yeme sebepleri kış uyku sırasında bağırsak ve kirli kanlarının temizlenmesidir. Ayıların bu ilgisinden dolayı bu sarımsağa ayı sarımsağı denilmektedir. Ayı sarımsağı çok şifalı bir bitkidir. Yemeklerin üzerine maydanoz gibi serpilebilir. Taze yaprakları salatalarda, ısırgan otu veya ıspanak ile karıştırılıp pişirilebilir.