Taşköprü Sarımsağı
Taş köprü sarımsağı, Taş köprü sarımsağı liliaceae familyasına dahil olan allium cinsinden soğanlı bir bitki türüdür. Boyu 25-100 cm yüksekliğine kadar uzayabilen bir türdür. Genel olarak hem yaprakların da hem saplarında hem de toprak altındaki yumru kısmında kokulu bir yağ bulunur. Bu yağ pek çok ilacın içeriğinde bulunmaktadır. Sarımsak yüzyıllar boyu alternatif tıp olarak kullanılmış bir bitkidir.
Tarihin ilk çağlarında Sümerlerin sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları arkeolojik kanıtlardan anlaşılmıştır. Avrupa'da Mısır'da ve hemen hemen dünyanın her yerinde sarımsak yetiştirilir. Ülkemizde de taş köprü ilçemizde özellikle arazinin selenyum bakımından çok zengin olması nedeniyle dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak taş köprü sarımsağı bilinir. Diğer bölgelerde de dünyada yetiştirilen sarımsaklardan farklılık ve üstünlük göstermesiyle beraber farklılıkları şunlardır.
Taş köprü sarımsağı özellikleri nelerdir?- Taş köprü sarımsağına kokusunu veren birtakım uçucu yağlar genel olarak yetiştirilen sarımsaklardan daha yüksektir.
- Taş köprü sarımsağının baharat ve kükürt oranı diğer sarımsaklardan daha yüksek, aromalı ve keskin kokuludur. Bu sebeple taş köprü sarımsağı turşu, konserve, sucuk ve baharat sanayi alanında en çok aranan çeşittir.
- Taş köprü sarımsağı mineral maddeler ve vitaminler yönünden besin değeri en zengin çeşittir.
- Ülkemizde bileşiminin de selenyum elementi bulunan tek çeşit sarımsak taş köprü sarımsağıdır.
Selenyum elementi kanser riskini azaltıcı ve önleyici bir madde olduğundan dolayı kanser oluşumunu engellemek için taş köprü sarımsağı tüketilmesi tavsiye edilir.
- Üretim aşamasında iklim koşullarına toleranslı, taş köprü sarımsağının başlarının iri ve kaliteli olması sebebiyle ihracata elverişli bir çeşittir.
- Kuru madde oranı %33 ile %40 arasında olduğundan taş köprü sarımsağı fazla bir ağırlık kaybına uğramadan ve soğuk hava deposuna gerek kalmadan normal depo koşullarında 10-11 ay arasında muhafaza edilebilmektedir.
- Raf ömrü uzun olan taş köprü sarımsağı 1 yıla yakın bir sürede kendini muhafaza edebilmektedir.
Taş köprü sarımsağı faydaları nelerdir?- Diş ağrısı,
- Baş ağrısı,
- Kulak ağrısı,
- Ateş düşürücü,
- Sıtma,
- Böcek sokmalarında,
- Sancılara karşı,
- Saç kıran ve cilt hastalıklarında,
- Arpacık göz batması gibi göz hastalıklarında,
- Verem hastalıklarında,
- Zehirlenmelerde,
- Solunum sistemi hastalıklarında,
- Bağırsak parazitlerin de,
- Mide hastalıklarında,
- Basur da
- Damar sertliğinde,
- Sinir hastalıklarında,
- Tansiyon yüksekliğinde,
- İdrar yolu hastalıklarında,
Cilt hastalıklarda destekleyici tedavi olarak taş köprü sarımsağı kullanılması tavsiye edilmektedir. Doğal yollardan taş köprü sarımsağı tüketilebildiği gibi kullanılan kişisel temizlik ürünleri örneğin, sabun, şampuan gibi ürünlere ilave edilerek de kullanılabilmektedir. Taş köprü sarımsağı tüketirken kalıcı kronik hastalığı olan kişilerin doktora danıştıktan sonra tüketmesi gerekir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise her bitkide olduğu gibi taş köprü sarımsağını da orantılı dozda tüketmek gerektiğidir. Midesi çok hassas olan kişilerde mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan insanlarda bağırsak gazı ve bulantı yapabilir. Bunu göz önünde bulundurunuz.
21.01.2024 01:45:33
Taşköprü Sarımsağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|