Sarımsak
Sarımsak, bilinen en iyi antibiyotiklerden bir tanesidir. Ülkemizde her yöremizde yetişebilen sarımsak özellikle Kastamonu bölgesinde geçim kaynağıdır. Sarımsağın kullanıldığı yiyecekler ise şunlardır. Salam, sosis, sucuk, pastırma ve yemeklerdir.
Sarımsağın Besin Değerleri Nelerdir?
Yemeklere ve şarküteri ürünlerine lezzet katan sarımsağın 100 gramında, 28,2 gr karbonhidrat, 63, 8 su, 5,3 gr protein, 0,2 gr yağ, 1,1 gr selüloz bulunmaktadır.
100 gr sarımsağın içerisinde 140 kalori vardır. Sarımsağın içerisinde bulunan vitaminler, A, BJ, 82 niasin ve C vitaminleri bulunmaktadır. Keskin kokusunu aldığı Aliyi - sulfitir. İçerisinde bulunan bu yağların özelliği ise yağ yaktırıcı olmasıdır.
Bitkisel Özellikleri Nelerdir?
Sarımsak zambak familyasındandır ve iki yılda oluşumunu tamamlayan bir bitkidir. Sarımsağın oluşum sürecinde yani ilk yıl üç veya dört dişten oluşan bir başa sahiptir. İkinci yılında ise çiçek açıp tohum veren sarımsak oluşumunu tamamlar. İlk dikilimi ise dişlerinden olur. Pırasaya benzer bir büyümesi olur. Toprağın üst kısmına çıkan yeşil dalları taze iken tüketilebilir.
Sarımsak Çeşitleri
Sarımsağı iki türü bulunmaktadır. Birinci tür herkes tarafından bilinen beyaz sarımsaktır. İkinci türü ise piyasada nadir bulunan pembe sarımsaktır. Bu iki türün ülkemizde yetiştirildiği yer ise Kastamonu'dur. Bazı yörelerde ince olurken bazı yörelerde ise iri dişli ve etli olur.
Bu durum sadece toprağın verimine ve iklim koşullarına bağlıdır. Türkiye'de sarımsak yetiştiren illerimiz ve ilçelerimiz ise şunlardır. Kastamonu, Edirne ve Balıkesir'dir. Bu yörelerimizde yetiştirilen sarımsakların kendi aralarında belirgin özellikleri bulunmaktadır. Bu iller ve ilçeler dışında ise yetiştirilen sarımsaklar ticari değil, tamamen kişisel kullanım için üretilmektedir.
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?- Sarımsağın en iyi bilinen faydası bağışıklık sistemini desteklemesi ve vücudu mikroplara karşı korumasıdır. Pişmiş veya çiğ sarımsakta antibiyotik Özelliği bulunmaktadır.
- Kanda bulunan kolesterollü düzenler. Kanın durulmasını sağlar. Yağlanmayı aza indirir ve damar sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
- Yüksek tansiyonun düşmesini kolaylaştırır ve tansiyon hastalarının hayatını kolaylaştırır.
- Şeker hastalığına iyi gelir ve kanda bulunan şekeri düzenler.
- Vücudu kanser başta olmak üzere ağır hastalıklardan korur. Bedeni dinç tutar ve çabuk yorulma problemini ortadan kaldırır.
- Mide gazını alır, bağırsak sistemini düzene koyar.
- Sindirim problemi yaşayanlar için iyi bir hazım kolaylaştırıcıdır.
- İştah açıcı özelliği bulunduğu için kilo alamayanlara yardımcı bir gıdadır.
- Cilde iyi gelir. Cilt yüzeyinde var olan yaraların iyileşme sürecinde yapıcı özelliği bulunur.
- Vücutta bulunan toksinleri atar vücut sistemini temizler.
- İçeriğinde afrodizyak özelliği olduğu için cinsel gücü artırır.
Sarımsağın çok faydalı olduğunu biliyor ve paylaşıyoruz. Şunu da unutmamak gerekiyor ki toplu taşıma araçlarını kullananlar, cami, mescit veya buna benzer ortamlara katılanlar başkalarını rahatsız etmeme adına sarımsak tüket memelilerdir.
23.01.2024 03:16:31
Sarımsak ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|