Sarımsak Nasıl Saklanır
Sarımsak nasıl saklanır, Alliaceae familyasından olan, Allium cinsinden olan soğanlı bir bitki türüdür. 25-100 cm arasında boy atar. Toprak altındaki soğanın da yapraklarında, saplarında kokulu bir yağ bulunur.
Sarımsak senelik bir bitkidir. Sarımsağın en kalitelisi, selenyum ve germanyum bakımından zengin topraklarda yetişen sarımsaktır.
Ülkemizde sarımsak üretiminin en çok yapıldığı yer Kastamonu ilinin, Taşköprü ilçesidir. Taşköprü sarımsağının tadı ve kokusu keskin, raf ömrü uzundur. Sarımsağın, çiğ halde ya da yağının, mikroorganizmalar üzerinde antibiyotik etkisi olduğu, antifungal, antiviral, antiparazitik, antiprotozoon ve antibakteriyel özellikleri vardır. Bunun yanında antiseptik işlevi, nezle, grip, astım rahatsızlıklarına, ses kısıklığı, bademcik, öksürük, bronşit, romatizma ve eklem enfeksiyonlarına, yara ve çıbanlara, saç dökülmesine, kan şekeri ve tansiyon düşmesine, damar tıkanıklarına, kolesterol seviyesini düzenlemesi gibi birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Sarımsağın Saklanma Yöntemleri, bu kadar hastalığa faydası olan sarımsağın saklanması da hiç kolay değildir. Öncelikle alınan sarımsak kaliteli olmalıdır. Sarımsak soğuktan ve sıcaktan çok fazla etkilenir bu yüzden bu yüzden sarımsağı pişirip ya da dondurup saklanamaz. Sarımsağın en iyi saklanma yöntemi uzun sapları ile satın alınıp onları üçer üçer örgü yapıp serin, havadar ve ışık almayan bir yerde asılı tutulmamalıdır. Sarımsağın en büyük düşmanı nemdir bu yüzden sarımsağı nemden korumak gerekir.
Eğer bu yöntemi yapamazsanız, sarımsağı saklamanın diğer bu yöntemi ise zeytinyağında bekletmektir. Bunun yanında sarımsak saklamanın başka pratik yolları da şunlardır; - Sarımsakların kabukları soyulup, cam bir kavanozun içine doldurulur. Sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı eklenerek buzdolabında saklanır. Bu sarımsak saklama yöntemi ile salatalarınıza ve yemeklerine sarımsak aromalı zeytinyağı da elde etmiş olursunuz. Kavanozun içindeki az azaldıkça yağı yenilemeyi unutmayınız.
- Sarımsakları rendeleyiniz. Bir miktar tuz ve zeytinyağı ile karıştırıp bir saklama kabına koyunuz. Bu saklama yöntemi sayesinde buzdolabında aylarca sarımsakları saklayabilirsiniz.
- Sarımsakların kabukları soyunuz, soyulan sarımsakları buzdolabı poşetine koyup, buzdolabının dondurucu bölümünde saklayınız. Sakladığınız sarımsakları yemeklerde de kullanabilirsiniz.
- Soyulmuş sarımsakları ezin ve bir cam kavanoza koyun, sarımsakların üzerini geçecek kadar su koyun. Kavanozun ağzını kapatın ve buzdolabında saklayın.
- Sarımsakları bir gece boyunca suda bekletin daha sonra kabuklarını soyup, sarımsakların oranına göre tuz koyup rondodan geçirin. Saklama kabının içine bastırmadan koyunuz. Bu şekilde sarımsaklarınızı bir sene boyunca rahatlıkla kullanabilirsiniz.
19.01.2024 10:35:23
Sarımsak Nasıl Saklanır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|