Sarımsak Ekimi

Sarımsak Ekimi, Sarımsağın Latince adı Allium sativum, Soğangiller ailesinden olan sarımsak kolayca yetiştirilebilen kültür sebzeleri arasında yemeklik ve ilaç olarak kullanılan sarımsak çok eski zamanlardan beri bilinen ve evlerimizde azar azar da olsa sürekli olarak tüketmeye çalıştığımız bir sebzedir. Sarımsak yıllık bir bitkidir. -18 derece soğuklara kadar dayanıklıdır, 4 ila 10 derece arasında filizlenir.
İyi güneş alan bir yerde yetişir. 40 ila 60 cm arası boyu vardır.

Ana Vatanı Güney Batı Asya'dan (İran ve Afganistan) doğada yetişen Allium longicuspis türünden türetilerek bu zamana kadar geldiği söylenmektedir. Sarımsak, çok eski kültür bitkileri arasında yer almaktadır. Antik çağlardan beri sofralarımızda bulunan sarımsak genellikle aromatik ve besleyici özellikleri için kullanılmıştır. Bu özelliklerinin yanı sıra özellikle Antik Yunan ve Roma'da sarımsak toprağı eken çiftçiler ve atletlere güç vermesi için yedirilmiştir. Günümüzde yemekler lezzet katmak için kullanılan sarımsağın iştah açıcı özelliği olduğu ve bağırsakları çalıştırmakta etkili olduğu da bilinir. İştah açıcı özelliği sebebiyle başta etliler olmak üzere pek çok yiyeceklerde kullanılır, pastırma, sucuk üretiminde adeta sarımsak olmazsa olmazlardandır. Aynı zamanda sarımsak yoğurtla can kardeştir. Sert kokulu olan sarımsağın tıbbi önemi de çok büyüktür. Sarımsak hasattan sonra kuru bir yerde saklanması gerekmektedir. Sarımsak evin en sıcak bölgesinde bile kolayca muhafaza edilebilir.
Tutam halinde bulunan sarımsağın bu demetimsi görüntüsüyle yemek odalarımıza, mutfaklarımıza dekoratif anlamda da bir değer kattığını söyleyebiliriz. Bazı bölgelerimizdeki sarımsakların yapı ve etlerinin dayanıklılığı bakımından piyasada oldukça yaygındır ve bunları kısaca şöyle sıralayabilir. Kastamonu sarımsağı, Edirne sarımsağı, Balıkesir sarımsak, Kara sarımsak, İspanyol sarımsağı çeşitleri mevcuttur. Taşköprü ve Boyabat sarımsaklarımız en meşhur olanlarıdır.

Sarımsak ekim dönemi ve yöntemleri: 1 Ekim - 15 Kasım sonbahar sarımsağın ekim zamanıdır. 2. Ekim zamanı da 25 Şubat - 10 Nisan ilkbahar ayı ekim zamanıdır. Bu ayların haricinde ekim işlemi yapılamaz. Sarımsak, süzek, kumlu ve milli orta ağırlıkta verimli toprakları tercih eder. Sarımsak ılımlı iklimi sever, iklimin yanında sarımsağın toprak istekleri de önem taşır. Fazla ağır, su tutan ve killi topraklarda başlar güzel teşekkül etmez. Sarımsağın ekiminden baş sarımsağın ufak birimlere ayrılması ile elde edilen dişlerden yararlanırız. Sarımsağı ekimden önce iri dişleri ekim için ayırın. Sarımsağın ekilecek toprağın soğanda olduğu gibi iyice hazırlanması, gübrelenmesi ve tavalara ayrılması gerekir. Dişleri arasında yaklaşık 10'ar cm bırakarak 30 cm aralıklı sıralara sivri uçları yukarı bakacak şekilde ekilir. Taze sarımsak elde etmek istiyorsak bu cm mesafelerini daha da azaltabilirsiniz, dikim derinliği de 3- 4 cm'dir. Sarımsak toprakta bir miktar organik madde istemesine rağmen, organik gübrelemeden hoşlanmaz, ticari gübrelerden hoşlanan bir sebzedir. Ülkemizde çoğunlukla kıraçta yetiştiricilik yapıldığından sadece yağmur suyundan yararlanılır, hal böyle olunca 2-3 çapa yeterlidir. Sulu şartlarda her sulamadan sonra çapa yapılır.

Malçlama, donun etkisini azaltmanın yanında, yabancı otların da gelişmesini önler. Ayrıca da toprağın nemini koruduğu gibi, erozyonu da önlemiş olur.

Önerilen haftalık sulama miktarı sarımsaklar için 25 mm. Fakat, kumlu toprakları daha fazla sulamak gerekir. Yaprakların kuruya bilmesi için, sulama için en uygun vakit sabah ya da gün ortasıdır.

Sarımsak bakımı kolay bir kültürdür. Tohumdan bulaşan çürüme, virüs ve nematot gibi bir çeşit hastalıkların baş göstermesini önlemek için sertifikalı bitki ekimine özen göstermek gerekir. Sarımsaklar nadiren bu hastalıklara yenik düşecektir. Bir iki yapılan çapalamayla otlar temizlenir ve eğer ekilen ay kurak geçiyorsa soğanların oluşma döneminde yapılan sulama sağlıklı bir ekin elde etmek için yeterli olacaktır.

Nisan ayında soğan oluşmadan, bitkiyi kopartarak taze sarımsak elde eder ve taze olarak tüketebiliriz. Sarımsak ekildikten 1 veya 2 ay sonra hasat edilebilir. Nisan ayında ekilen sarımsaklar haziran başında hasat edilir. Sarımsakların sökümünde çapa ve bel kullanılır, makine ile söküm yapılır. Sökülen sarımsaklar birkaç gün toprak üzerinde bekletilir. Haziran sonu - Temmuz da olgunlaşmış sarımsakları demet ya da tutam şeklinde getirmeden önce bir iki gün gölgede kurutmak suretiyle bekletin. Kuru sarımsağı 4 -5'i bir arada saplarından örerek serin bir yerde askıda muhafaza etmek uygundur.

Sarımsağı yetiştirebilmek için tek şart vardır. Sarımsağı ekeceğimiz toprakta geçmiş yıllarda soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzelerin yetiştirilmemiş olması gerekmektedir. Hastalıkları önlemek için aynı yere 5 yıl boyunca tekrar sarımsak yetiştirilmez.
19.01.2024 20:53:10
Sarımsak Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sarımsak Ekimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

4 Yorum Yapılmış "Sarımsak Ekimi"
sızde yardım ısıtıyorum araya bılırmısınız
selim uygur . 20.11.2015
Çok net ve ayrtıntılı bilgiler, çok teşekkürler
Mehmet Sanverir . 01.10.2017
sedat akyürek cümlenin başını okusaydın,1-2 ayda yeşil sarımsağın,yani diş oluşmamış taze sarımsağın hasat edildiğini anlardın.
misaafir . 29.08.2017
yazınızı okudum yalan yanlış bilgilerle yanıltmayın milleti...nisanda ekersen haziran başı hasat edermişiz...şubat sonu ekilen sarmısaklar ancak temmuz 15 den sonra hasat edilebilir...hangi memlekette dikilen sasrımsaklar 1 ,2 ay içinde hasat olgunluğuna erişir...
sedat akyürek . 26.05.2017

Sakal İçin Sarımsak

Sakal için sarımsak, pek çok erkek sakallarının az olduğundan dolayı veya çıkmadığından dolayı şikâyetçidir. Toplumumuzda erkekler için sakalın ne kadar önem...
Devamını Oku

Sarımsak Saç Çıkarır mı

Sarımsak saç çıkarır mı? Sarımsağın saç dökülmesini minimuma indirdiği kanıtlanmıştır. Özellikle saçların köklerinde bulunan hücrelerin canlanmasını sağ...
Devamını Oku

Sarımsağın Zararları

Sarımsağın zararları, genel sağlık açısından çok faydalı bir bitki olan sarımsak aşırı ve yanlış tüketildiği zaman zararı olabiliyor. Kokusunun kişilere...
Devamını Oku

Aç Karnına Sarımsak Yutmak

Aç karnına sarımsak yutmak, sağlık açısından çok yararlı olan sarımsak adeta bir şifa kaynağı niteliğindedir. Bilhassa iç hastalıklar ve cilt bakımında çok s...
Devamını Oku

Sarımsak Yutmanın Faydaları

Sarımsak yutmanın faydaları, doğal bir antibiyotik olan sarımsağın sağlık açısından ne kadar faydalı bir besin kaynağı olduğu herkes tarafından bilinmek...
Devamını Oku

Yüze Sarımsak Sürmek

Yüze Sarımsak Sürmek, Sarımsağın bildiğimiz üzere sağlığa olan faydaları hemen hemen herkes tarafından çokça bilinmektedir. Çiğ sarımsak, antibiyotik, a...
Devamını Oku

Sarımsak Yutmak

Sarımsak yutmak, sağlık açısından çok faydalı olan sarımsak adeta bir şifa kaynağıdır. Özellikle iç hastalıklar ve cilt bakımında çok sık tercih edilmek...
Devamını Oku

Sakala Sarımsak Sürmek

Sakala sarımsak sürmek, erkeklerin çoğu sakalının bölgesel olarak az çıktığından ya da hiç çıkmadığından şikâyet eder ve Türk toplumunda da sakal erkek ...
Devamını Oku

Limon Sarımsak Zencefil Kürü

Limon Sarımsak Zencefil Kürü: bu dört doğal malzemenin karışımından meydana gelen bir içecek tıkalı damarlardan kanda bulunan yağ oranına, enfeksiyon oluşumu...
Devamını Oku

Sarımsak Zeytinyağı Kürü

Sarımsak Zeytinyağı Kürü, saç dökülmesi herkesin ortak bir problemi haline gelen sorunlardan birisidir. Çoğunlukla strese bağlı olarak meydana gelen saç dökü...
Devamını Oku

Sarımsak Saça Nasıl Sürülür

Sarımsak saça nasıl sürülür, sarımsak başta saç sağlığı olmak üzere birçok sağlık problemine karşı kullanılan bitkisel bir reçetedir. Sarımsak içerikli ...
Devamını Oku

Sarımsak Mideye Dokunurmu

Sarımsak mideye dokunur mu, Sarımsağın genel sağlık açısından çok faydaları vardır. Birçok hastalığın iyileşme sürecini hızlandırıyor. Kan akımını hızlandırm...
Devamını Oku

Sarımsak Nasıl Saklanır

Sarımsak nasıl saklanır, Alliaceae familyasından olan, Allium cinsinden olan soğanlı bir bitki türüdür. 25-100 cm arasında boy atar. Toprak altındaki soğanın...
Devamını Oku

Sarımsak Tansiyonu Nasıl Etkiler

Sarımsak Tansiyonu Nasıl Etkiler? Sarımsağın bir baharat olduğu söylense de birçok kimseye göre aslında sarımsak bir sebzedir. Fakat ağır kokusundan ve acıms...
Devamını Oku

Sarımsağın Saça Faydaları

Sarımsağın saça faydaları, sarımsak yıllardır üzerinde çalışma yapılan ve öne gelen faydaları ile pek çok hastalığın tedavisinde ek ürün olarak kullanıl...
Devamını Oku

Sarımsak ve Zeytinyağı

Sarımsak ve Zeytinyağı, Saç dökülmesini en aza indiren sarımsak ve zeytinyağı ile saç bakımı özellikle son senelerde oldukça popüler bir duruma gelmiştir. Sa...
Devamını Oku

Sarımsak Yağı Saça Nasıl Uygulanır

Sarımsak Yağı saça nasıl uygulanır, sarımsak yağı saçların dökülmesini durdurma niteliği olan önemli bir yağ çeşididir. Saç problemlerine faydası olan b...
Devamını Oku

Limon Sarımsak Kürü Zararları

Limon sarımsak kürü zararları, özellikle düşük tansiyonu olan insanların içmemesi gereken bir karışımdır. Bu hazırlanan kür tansiyonu oldukça düşürmekte...
Devamını Oku

Sarımsak Hapı

Sarımsak hapı, gelişen teknolojik imkânlar ile ortaya çıkan bir üründür. Sarımsak bitkisinin tüketildiği zaman neden olduğu keskin kokudan rahatsız olup bu n...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sakal İçin Sarımsak
Sarımsak Saç Çıkarır mı
Sarımsağın Zararları
Aç Karnına Sarımsak Yutmak
Sarımsak Yutmanın Faydaları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024