Sarımsağın faydaları, azımsanmayacak kadar çok faydası olan sarımsak saç bakımından vücut sağlığına kadar fayda sağlamaktadır. Antibiyotik özelliği olan sarımsak çiğ tüketildiği zaman kişilerde faydadan çok zarara neden olabilir. Ağız kokusu gibi olumsuz etkileri olsa da yemeklerin içerisine dâhil edildiğinde kokusunun şiddeti azaltılabilir.
Yıllardır yapılan araştırmalar sarımsağın insan sağlığı açısından çok faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Çeşitli hastalıkların tedavisinde sarımsak kapsülü veya çayı ek takviye olarak verilmektedir. Ana vatanı Hindistan olan sarımsak dünya mutfağının vazgeçilmez gıdaları arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın faydaları uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır ve pek çok faydası olduğu belirtilmiştir. Özellikle atardamarda oluşan kireçlenme sorununa, çıbanların iyileşmesine, krampların giderilmesine ve kalbin kuvvetlenmesine fayda sağlamaktadır. Bunların dışında ise akciğer ve karaciğerin hastalıklara karşı korunmasında son derece etkilidir. Bağırsaklar da oluşabilen parazitlerin yok olmasında, nezlenin iyileştirilmesinde ve vücutta bulunan bazı zararlı bakterilerin giderilmesi gibi sağlığı çok faydası bulunmaktadır.
Sarımsağın Diğer Faydaları Nelerdir?
- Sarımsak kişilerde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bu da kişilerin hastalıklara karşı korunmasında fayda sağlıyor. Antibiyotik özelliği bulunan sarımsak vücudun direncini arttırıyor ve badende bulunan enfeksiyonların giderilmesi de fayda sağlıyor.
- Kanda yer alan kolesterol düzeyinin düşürülmesinde çok etkilidir. Uzmanlar tarafında yapılan araştırmalar dahilinde günde yaklaşık 2 diş sarımsak yutmak kişilerde kolesterol düzeyinin normal dönmesini sağlıyor. Bunun alışkanlık haline getirilmesi kısa sürede kolesterolün %10 ‘a kadar düşmesinde fayda sağlıyor.
- Kan dolaşımının hızlanmasında son derece etkilidir. Kanı sulandırıyor ve bu nedenden dolayı da kişiler kalp krizi durumunu ve felç sorununun oluşmasını engelliyor. Aynı zamanda damarlarda tıkanıklık sorununu da gideriyor.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor. Kişilerde olası kabızlık veya ishal durumu var ise sarımsak tüketilmesi öneriliyor. Kişinin bünyesine göre fayda sağlayan sarımsak kabızlık veya ishal olsun bağırsakların düzelmesinde fayda gösteriyor.
- İştah açıcı özelliği ile yemek yemeyen çocukların veya yetişkinlerin durumuna çare oluyor. Öyle ki her gün bir fincan sarımsak çayı tüketmek kişilerde iştah sorununa iyi gelecektir.
- İdrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde faydalıdır. Özellikle bayanlarda sık görülen bu hastalık olumsuz belirtilere neden oluyor ve kişilerde acı hissine yol açıyor. Ancak düzenli şekilde sarımsak yutarak veya çayını hazırlanıp tüketilmesi halinde enfeksiyon sorununu giderecektir.
- Kronik bronşit sorunu olan kişiler için sarımsak faydalı bir besindir.
- Saç bakımında veya cilt bakımında sarımsak kürleri kişilerin sıkıntılarını giderebiliyor. Özellikle saçlarda bulunan kepek ve saç kırılması gibi olumsuz etkileri en aza indiriyor.
- Kişinin kanser olma ihtimalini en aza indiriyor. Uzmanlar tarafında yapılan araştırmalar sarımsak kullanan kişilerin mide kanseri olma ihtimalini azalttı yanındadır. Aynı zamanda bağırsak kanseri, mide hastalıkları ve diğer kanser çeşitlerine karşı da kişileri koruyor.
- Boğaz ağrısı yaşayan kişilere sarımsak çayı tüketilmesi öneriliyor. Özellikle boğaz ağrısına iyi gelecek bu çay kilo kontrolüne de fayda sağlamaktadır. Kilo sorunu yaşayan kişiler için sarımsak kürü veya çayı son derece etkilidir.
- Kulaklar da görülen iltihaplanmaların giderilmesinde faydalıdır.
- Her gün düzenli olarak sarımsak tüketmek kolon kanserine karşı kişileri korumaktadır.
- Ayak mantarı veya egzama sorunu olan kişiler için sarımsak etkilidir ve kesin çözüm sağlamaktadır.
Sarımsak Nasıl Tüketilmelidir
Sarımsak yemeklerin içerisine dahil edilip tüketilebilir. Aynı zamanda çayı veya kürü hazırlanıp kişilerin faydalanması sağlanabilir. Ancak sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından pek önerilmemektedir. Eğer sarımsağı çiğ olarak tüketmek istiyor veya bu şekilde tüketmekten hoşlanıyorsanız ocağın üzerine birkaç dakika mühürlemeniz daha faydalı olacaktır. Böylelikle sarımsağın zararlı olan etkisini de azaltmış olursunuz.